• Gaustatoppen är det självklara valet för vintersemester.

  • Alla boenden ligger i anslutning till backen.

  • I dalen ligger byn Rjukan.

  • I systemet finns en park!

  • Längsta nedfarten är 2,5 km.

  • Högsta åkhöjden är på 1260 möh.

Ring oss: 0303–960 85

Ortsfakta

Gaustatoppen Skidcenter når Du med bil på 5 tim & 40 minuter fr Göteborg. Gaustablikk och Rjukan ligger i Telemark i Norge.   Här finns ett högfjällshotell och skidcentret som hotellet byggde från början. Hotellet stod klart redan 1970 och har sedan dess satsat på fler backar och fler liftar. Skidcentret har 13 liftar och […]

Informationen uppdaterades den 26 oktober, 2018


Gaustatoppen Skidcenter når Du med bil på 5 tim & 40 minuter fr Göteborg.

Gaustablikk och Rjukan ligger i Telemark i Norge.

 

Här finns ett högfjällshotell och skidcentret som hotellet byggde från början. Hotellet stod klart redan 1970 och har sedan dess satsat på fler backar och fler liftar.

Skidcentret har 13 liftar och 35 pister. I år, 2018, har stora delar av både hotellet och skidsystemet fått nya ägare, som planerar att expandera ännu mer.

 

GAUSTATOPPEN är det ikoniska berget som ligger precis ovanför skidsystemet. Berget ligger på 1883 möh och påminner om en vulkan med sin konformade topp. Ännu är den inte ansluten till övriga skidsystemet med lift eller pist, men har i sin tur bergbanan Gaustabanan som går från 1150 möh och tar dig upp till 1800 meters höjd. Härifrån kan du vid klart väder se en sjättedel av Norge, och till och med se till Danmark! För att komma till bottenstationen kan du ta gratis skidbuss.

 

GAUSTATOPPEN är också ett populärt offpist-berg som bjuder på ca 10 olika rännor i olika svårighetsgrad. Men eftersom det är ett kalfjäll så händer det ofta att moln och oväder drar in över berget, så man får hålla koll på väderprognosen. Väljer man att åka ner så kan man skråa tillbaka till bilparkeringen eller till skidsystemet.

 

RJUKAN är den lilla staden som ligger nedanför Gaustatoppen, inklämd nere i dalen. Här ligger fabriken Vemork som från början byggdes för att producera tungt vatten år tyskarna för att kunna producera atombomber. Den avdelningen sprängdes 1977, och sedan 1988 är det ett industriarbetarmuseum.