• Gaustatoppen är det självklara valet för vintersemester.

  • Alla boenden ligger i anslutning till backen.

  • I dalen ligger byn Rjukan.

  • I systemet finns en park!

  • Längsta nedfarten är 2,5 km.

  • Högsta åkhöjden är på 1260 möh.

Ring oss: 0303–960 85

Aktiviteter i & runt Gaustablikk

Informationen uppdaterades den 26 oktober, 2018


Gaustabanen

Gaustabanen är en bergbana som går inne i berget, hela vägen upp på Gaustatoppen. Turen tar 15 minuter, och tar 20 passagerare per tur. Högst upp finns en utkiksplats samt caféet Gaustahytta där det serveras b.la. våfflor.Sedan kan du antingen ta bergbanan ner igen, eller åka offpist ner.

Läs mer här.

 

 

Vemork

En före detta fabrik som användes av tyskarna under Andra Världskriget. Nu är det ett museum: Norsk Industriarbeidermuseum. Här visas norsk industri- och krigshistoria.

Läs mer här.

 

 

Krossobanen

Krossobanen är en linbana som går mellan orten Rjukan upp till foten av kalfjället Hardangervidda, nordens största nationalpark. Turen tar 5 minuter, och väl uppe kan du äta på restaurangen Gvepseborg Panorama Café, njuta av utsikten eller åka längd.

Läs mer här.

 

 

Rjukanbadet

Ett stort badland för hela familjen, nere i den närliggande orten Rjukan. Här finns familjepooler med lekbassäng och 33 graders vatten, samt en idrottsbassäng på 25 m och ett större badland med två rutschkanor och ett hopptorn. Även en spaavdelning finns med bubbelbad, pool med strömmar och bastu.

Läs mer här.

 

 

Rjukan och solspeglarna och skridskoåkning

Orten Rjukan som ligger nedanför Gaustablikk och Gaustatoppen kan vara mysig att besöka. Den ligger inklämd i dalen, och får därför knappt någon sol under vinterhalvåret. Därför har man placerat solspeglar uppe på en fjällvägg, ca 450 m över torget. Speglarna ger en solstyrka på upp till 80 på en yta på ca 600 kvm mitt på torget, och höjer temperaturen på platsen med ca 3-4 grader. Här finns även en skridskobana.