• Gaustatoppen är det självklara valet för vintersemester.

 • Alla boenden ligger i anslutning till backen.

 • I dalen ligger byn Rjukan.

 • I systemet finns en park!

 • Längsta nedfarten är 2,5 km.

 • Högsta åkhöjden är på 1260 möh.

Ring oss: 0303–960 85

Paketresa med bil

I Toppresors paketresor med egen bil ingår det boende inkl slutstäd och liftkort.

Informationen uppdaterades den 11 juni, 2018


Priserna som redovisas är per person och inga övriga avgifter tillkommer. Priserna har dessutom en valutagaranti så priset kommer inte justeras pga. valutaändringar.

 

Nycklar och liftkort

 

Nycklar och liftkort hämtas ut i receptionen för respektive boende. Se faktura för mer info kring respektive boende.

 

Vägtullar

Det finns runt 50 betalstationer i Norge, de flesta med automatisk betalning. Andra har separata filer för AutoPASS och för manuell betalning.

 

Automatiska betalstationer

De flesta betalstationer i Norge är automatiska. Det innebär att du helt enkelt passerar utan att stanna. Ditt registreringsnummer fotograferas och avgiften dras automatiskt från ditt konto. Har du inte registrerat ditt kreditkort via Internet, kan du i stället stanna och betala på någon bensinstation i närheten – följ skylten ”KR-service”.

Om du inte stannar till och betalar inom tre arbetsdagar får du en faktura med posten utan någon extra debitering. Fordon som inte är registrerade i Norge faktureras genom Euro Parking Collection plc (EPC) i London.

 

Övriga betalstationer

Vissa betalstationer har olika filer för AutoPASS och manuell betalning. Tänk på att du riskerar böter om du kör förbi i AutoPASS-filen utan avtal om AutoPASS.

Reflexväst

Minst en reflexväst per bil är obligatoriskt.

 

Mobiltelefon

Det är ett lagbrott att tala i handhållen mobiltelefon under körning.

 

Dubbdäck.

Användning av dubbdäck är tillåtet från 1 november till första söndagen efter påskhelgen. 

Även om det är lagligt att köra med dubbdäck under denna period, måste du betala dubbdäck vid körning i Oslo. Kostnad 30 Nok per dygn

 

Betala via SMS.

Skicka meddelande kodord PIGG OSLO och [registreringsnr] till 72323

Ex: PIGG  OSLO ABC 123 
För tung bil (över 3500kg) skicka kodord PIGG TUNG OSLO och [registreringsnr.] till 72323

Ex: PIGG TUNG OSLO ABC 123 

 

Bekräftelse
Du får ett bekräftelse-SMS. SMS -tjänsten är ej giltig förrän bekräftelse mottagits.

Skicka inte flera meddelanden om du inte får ett felmeddelande. Vid stor nätverkstrafik kan väntetiden vara upp till 15 minuter.

 

Betala på plats.

Betalstationer finns vid infarterna till Oslo där man kan köpa dagsbiljetter. Biljetten gäller från inköpsdatum och placeras synligt i bilens ruta.

 

Om det händer en olycka

Du måste ha en röd varningstriangel och en gul reflexväst i bilen, om du skulle få motorstopp eller om det skulle inträffa en olycka. Nödtelefoner är utplacerade i bergspass och i tunnlar. Sök hjälp på följande nummer:
 • Brandkår: 110
 • Polis: 112
 • Ambulans: 113

Motorstopp & väghjälp

Du måste ha en röd varningstriangel och en gul reflexväst i bilen, om du skulle få motorstopp eller om det skulle inträffa en olycka. Du kan ringa följande nummer dygnet runt om bilen måste bärgas eller om du behöver teknisk hjälp:
 • NAF: 810 00 505 (lokal taxa)
 • Falken: 02 222 (gratisnummer)
 • Viking: 06 000 (gratisnummer)

 

Övrigt

 

Hastighetsgränser

Vanligen är hastighetsgränsen på norska vägar 80 km/tim.

 • Bostadsområden: Ibland så lågt som 30 km/tim. Se upp för farthinder i vägbanan, de är inte alltid skyltade.
 • Tätbebyggt område/stadsområde: 50 km/tim.
 • Tvåfilig väg och motorväg: 90 km/tim eller 100 km/tim.
 • Fordon med högsta tillåtna last över 3,5 ton samt motorfordon som drar husvagn får inte överstiga 80km/tim, även om den lokala hastighetsgränsen är högre. Fordon som drar husvagn utan broms med vikt över 300 kilo får inte överstiga 60 km/tim även om den lokala hastighetsgränsen är högre.

 

Bergspass

I bergspass finns det ofta långa nedförsbackar som kan orsaka att bromsarna blir överhettade. Det kan dock undvikas genom att lägga i en låg växel(samma växel du skulle använda om du körde upp för backen). Då behöver du inte bromsa så hårt, vilket i sin tur betyder att bromsarna inte hettas upp lika fort.

I uppförsbackar får bilen jobba extra mycket vilket kan leda till att den blir överhettad. Håll ett öga på bilens temperaturmätare.

 

Bilkörning och alkohol

Alkohol påverkar omdömet och körförmågan. Den lagliga gränsen går vid 0,2 promille alkohol i blodet. Rattfylleri ger allvarliga påföljder. Vissa mediciner ska undvikas om du tänker köra bil. Dessa är märkta med röd varningstriangel.

 

Strålkastare

Liksom i Sverige måste alla fordon alltid ha halvljuset tänt under färd. Det gäller även motorcyklar och mopeder. Att ha med sig extra glödlampor till strålkastarna rekommenderas.

 

Säkerhetsbälten

Säkerhetsbälte är obligatoriskt. Alla barn måste vara ordentligt fastspända i godkänd utrustning som lämpar sig för deras ålder, storlek och vikt. Barn som är kortare än 1,35 meter måste ha sina egna barnstolar, spädbarn ska ligga i barnsäng. Barn som väger mer än 36 kg eller som är över 1,35 meter långa kan sitta i vanligt säte.

 

Däck

Sommardäck måste ha minst 1,6 mm mönsterdjup och på vinterdäck måste mönsterdjupet vara minst 3,0 mm. Fordon får inte användas om de inte har tillräckligt väggrepp för vägbanan. Under vintern måste du använda vinterdäck med eller utan dubbar. Åretruntdäck kan också användas. Användning av dubbdäck är tillåten från 1 november till första söndagen efter påskhelgen. Dubbdäck får även användas utanför dessa perioder om vädret så kräver.